Artbeskrivning

Latin: Nymphicus hollandicus
Engelska: Cockatiel
Ursprung: Australien
Storlek: ca 30 cm
Vikt: 80-120 g
Livslängd: 20-30 år
Nymfkakaduan är den minsta kakaduan och mycket populär som sällskapsfågel då den är mer lätthanterlig än de stora kakaduorna. De kallas ofta nymfparakiter i zooaffärer, men har klassificerats som den enda underarten i familjen kakaduor. Det korrekta namnet är alltså nymfkakadua. I vilt tillstånd i de inre delarna av Austalien lever de i stora flockar i ett kargt och hårt klimat med stora temperaturväxlingar och perioder av torka. Där äter de mestadels torra gräsfröer. Då flocken är viktig för fåglarnas överlevnad är de mycket fredliga mot varandra och även mot andra arter. De är karakteristiska med sin tofs på huvudet som visar vilket humör de är på.
 
Som tamfågel är den lättskött och mycket häckningsvillig samt blir ofta mycket tam och tillgiven. Deras läte är inte speciellt störande även om de kan tjuta till högt emellanåt som alla fåglar. Är man orolig för ljudnivån bör man välja två honor. De är betydligt tystare än hanarna. Min erfarenhet är att de låter i perioder på dagen då de är som mest aktiva och sitter tysta och vilar emellanåt, till skillnad från undulater som tjattrar hela dagarna. De är mycket sociala fåglar som gillar att vara med i familjelivet och får absolut inte hållas ensamma. De är mycket duktiga flygare och förvånansvärt snabba när de vill.
 
Viltfärgen är grå med vita band på nedre delen av vingarna och orange kindfläckar. Hanarna har gul ansiktsmask. Honorna har tvärgående ränder på undersidan av stjärtfjädrarna. Ungarna är självständiga efter ca 7 veckor och ser då ut som honor. De färgar ut mellan 6-12 månaders ålder under ruggningarna och hanarna får då den gula ansiktsmasken. Innan dess går de alltså inte att könsbestämma visuellt.
 
Nymfkakaduan är van vid en näringsfattig kost och bör inte utfodras för hårt. Som foder rekommenderar jag en undulatblandning med hög kvalitet eller en parakitblandning utan solrosfrön. Jag ger därutöver vitamin- och mineraltillskott i vattnet eller fodret. Som godis ger jag hirskolv, groddade fröer, frukt och grönt. Vatten ska alltid finnas färskt!
Tänk på att alla fåglar är dödligt allergiska mot avokado!
 
Minsta burmått för nymfkakaduor: Bredd 120 cm, djup 70 cm, höjd 80 cm.

 

Kontakt

Susanne Använd kontaktformuläret för att skicka ett mail till mig! Jag besvarar mail i tur och ordning. Har du frågor om skötsel kan det ta det lite tid innan du får svar om det är något jag behöver kolla upp.

På Facebook har jag en sida: "Susannes Nymfkakaduor"